Algemene voorwaarden
Praktijk Sanar (hierna genoemd: "de psycholoog"), opgericht door Céline Schuddinck en gevestigd te Markt 10, w2, 9240 Zele en ingeschreven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen onder nummer 0769256718. Binnen de praktijk richten wij ons op het begeleiden van (jong)volwassenen (hierna genoemd: "de cliënt").
Iedere cliënt die een begeleiding opstart bij Praktijk Sanar, wordt verondersteld deze voorwaarden te hebben gelezen en goedgekeurd.
Doelgroep
De begeleiding binnen Praktijk Sanar is uitsluitend bedoeld voor volwassenen van 18 jaar en ouder. Cliënten jonger dan 18 jaar worden geadviseerd om contact op te nemen met een gespecialiseerde hulpverlener voor jongeren in samenspraak met hun ouders.
Afspraken
Een sessie duurt ongeveer 50 minuten. Dit kan uiteraard iets uitlopen naargelang de sessie vordert. Wij proberen ons echter te beperken tot maximum een uur.
De cliënt is verantwoordelijk voor het nakomen van de gemaakte afspraken, dewelke altijd in overleg tussen de cliënt en de therapeut worden vastgesteld.
Afspraken kunnen zowel in de praktijk als online plaatsvinden. Bij online sessies draagt de cliënt zorg voor een geschikte internetverbinding en een rustige omgeving. De psycholoog is niet verantwoordelijk voor storingen aan de kant van de cliënt, zoals een slechte internetverbinding, afleidingen, of andere technische problemen die de sessie kunnen verstoren. Indien een storing aan de kant van de psycholoog optreedt, zal deze kosteloos een nieuw moment plannen om de sessie voort te zetten.
Annuleringsvoorwaarden
Afspraken kunnen kosteloos worden geannuleerd of verplaatst tot 48 uur voor de geplande afspraak. Indien een afspraak minder dan 48 uur van tevoren wordt geannuleerd, of indien de cliënt niet verschijnt zonder verwittiging, wordt het volledige tarief van de sessie in rekening gebracht als vergoeding voor de gereserveerde tijd. Deze vergoeding vervalt in geval van overmacht (zoals bijv. bij een ongeval of sterfte).
De psycholoog behoudt zich het recht voor om geplande sessies te annuleren, zonder vergoeding, wanneer overmacht de uitvoering van de sessie in gevaar brengt. In geval van overmacht (zoals pandemieën, natuurrampen, langdurige ziekte van de psycholoog, technische storingen, of andere onvoorziene omstandigheden) behoudt de psycholoog zich het recht voor om sessies te annuleren, verplaatsen of tijdelijk de praktijkactiviteiten te staken. In dergelijke gevallen zal de psycholoog de cliënt zo spoedig mogelijk informeren en streven naar een passend alternatief.
Tarieven en betalingsvoorwaarden
Per gesprek betaalt u 65 euro. Alle betalingen dienen aan het einde van de sessie voldaan te worden via uw bank- of Payconiq app op uw smartphone of contant, tenzij anders overeengekomen met de psycholoog.
De tarieven worden jaarlijks herbekeken en kunnen geïndexeerd worden. Dit wordt altijd minstens 1 maand op voorhand meegedeeld met de cliënt, zowel mondeling als schriftelijk via mail.
Indien de betaling niet tijdig wordt verricht, zal een betalingsherinnering worden verstuurd. Als er niet binnen 7 kalenderdagen wordt betaald, kan de psycholoog een administratiekost van 10% van het totaalbedrag in rekening brengen. Indien betaling na deze herinnering nog steeds niet voldaan werd, kan de psycholoog de vordering uit handen geven aan derden. De kosten die hiermee gepaard gaan, komen volledig voor rekening van de cliënt. In geval van betalingsachterstand kan de psycholoog beslissen om de behandeling op te schorten totdat de betalingsverplichting is voldaan.
Terugbetaling
Onder bepaalde voorwaarden kunnen mutualiteiten een terugbetaling voorzien voor psychologische begeleiding. Aangezien de regels per mutualiteit kunnen verschillen, wordt geadviseerd om bij je eigen mutualiteit na te vragen welke terugbetalingsmogelijkheden er zijn.
Vertrouwelijkheid
De psycholoog is verplicht tot geheimhouding van alles wat er besproken wordt tijdens of in verband met de sessies. Gegevens mogen alleen met toestemming van de cliënt aan derden worden verstrekt, behalve in geval van nood of wanneer de wet dit vereist.
Binnen het kader van intervisie en overleg kan de casus van de cliënt besproken worden, met inachtneming van de discretieplicht, om de begeleiding te optimaliseren. Indien doorverwijzing noodzakelijk is, kan het cliëntendossier met toestemming van de cliënt worden doorgegeven aan de betreffende hulpverlener.
Informatie over de begeleiding en persoonsgegevens worden conform de GDPR-wetgeving bewaard in het persoonlijk dossier van de cliënt.
Verslaggeving
Verslaggeving gebeurt bij voorkeur mondeling tijdens een gesprek. Schriftelijke verslagen kunnen, indien nodig, ook worden aangevraagd. Deze worden door zowel de cliënt als de psycholoog ondertekend voor extern gebruik. Een duplicaat van het verslag wordt bewaard in het dossier van de cliënt. De psycholoog kan, afhankelijk van deontologische en juridische overwegingen, besluiten geen verslag op te stellen.
Aansprakelijkheid
De psycholoog heeft een inspanningsverplichting, geen resultaatsverplichting. Dit betekent dat de psycholoog zich te allen tijde maximaal zal inzetten om binnen zijn of haar competentie te werken.
De psycholoog is niet aansprakelijk voor directe of indirecte schade, emotionele schade of enige andere schade die voortvloeit uit beslissingen van de cliënt, al dan niet in overleg met de psycholoog. De cliënt is altijd zelf verantwoordelijk voor de keuzes die hij of zij maakt.
Indien er schade ontstaat die voortvloeit uit de diensten van de psycholoog, is de aansprakelijkheid beperkt tot het bedrag dat wordt uitgekeerd door de beroepsaansprakelijkheidsverzekering van de psycholoog.
De psycholoog is niet aansprakelijk voor tekortkomingen van derden (zoals adviseurs of deskundigen) die mogelijk in verband met de behandeling worden ingeschakeld. In dat geval is de cliënt verantwoordelijk voor het zelf aanspreken van deze derden.
De psycholoog is niet aansprakelijk voor de inhoud van informatieve brochures, web-teksten, of andere schriftelijke of digitale communicatie.
Klachtenprocedure
Klachten over de geleverde dienstverlening dienen door de cliënt binnen 8 dagen na ontdekking van de klacht, maar uiterlijk 14 dagen na voltooiing van de betreffende dienstverlening, schriftelijk en aangetekend te worden gemeld aan Praktijk Sanar. De klacht dient een gedetailleerde omschrijving van de situatie te bevatten, zodat de psycholoog adequaat kan reageren.
Indien een klacht niet naar tevredenheid kan worden opgelost via de klachtenprocedure, zullen de cliënt en de psycholoog zich inspannen om het geschil in onderling overleg of via mediatie op te lossen. Wanneer dit niet mogelijk blijkt, wordt het geschil voorgelegd aan de bevoegde rechtbank in het arrondissement waar Praktijk Sanar is gevestigd. Op deze algemene voorwaarden is uitsluitend het Belgische recht van toepassing.
Communicatie en bereikbaarheid
De cliënt kan buiten de sessies om contact opnemen met de psycholoog via e-mail of telefoon voor (administratieve) vragen of korte mededelingen. De psycholoog streeft ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Het is niet mogelijk om uitgebreide begeleiding of advies buiten de geplande sessies te bieden via e-mail of telefoon.
Praktijk Sanar biedt geen crisishulp. In geval van acute noodsituaties wordt geadviseerd om contact op te nemen met een huisarts, de hulpdiensten of een crisislijn zoals Tele-Onthaal (106).
Voor overleg buiten de reguliere sessies, zoals uitgebreide e-mails of telefoongesprekken, kan een vergoeding worden gevraagd. Deze vergoeding wordt op voorhand besproken en vastgelegd.
Beëindiging van de begeleiding
De begeleiding kan op elk moment door de cliënt worden beëindigd, mits dit uiterlijk tijdens de laatste geplande sessie wordt aangegeven.
De psycholoog kan eveneens de begeleiding beëindigen wanneer:
- Het behandeltraject afgerond is of niet langer noodzakelijk wordt geacht.
- De cliënt de gemaakte afspraken of betalingsvoorwaarden niet nakomt.
- De psycholoog inschat dat verdere begeleiding niet meer effectief is of buiten de expertise van de praktijk valt.
Bij beëindiging door de psycholoog zal dit tijdig worden besproken en, indien mogelijk, worden gevolgd door een doorverwijzing naar een passende zorgverlener. Indien een doorverwijzing naar een andere hulpverlener noodzakelijk is, is de psycholoog niet verantwoordelijk voor de kosten van de begeleiding bij deze hulpverlener.
Deze algemene voorwaarden kunnen van tijd tot tijd worden aangepast. Bij wijzigingen worden de nieuwe voorwaarden op de website gepubliceerd en zijn deze van toepassing op toekomstige afspraken.